Site Logotype
UTÓÁPOLÁS

Ne ess pánikba! A sminktetoválás utáni fázisok és az utóápolás

Ha van sminktetoválásáod, akkor bizonyára te is átestél már az alábbi fázisokon, és tudod, hogy a tetoválást követő kezdeti remületet, kétségbeesést a megelégedettség jóleső érzése váltja fel néhány héten belül, de a két állapot közt bizony van néhány szakasz, amit a tapasztaltak már ismernek, a kezdők pedig majd fognak. Ahhoz, hogy ne törjön rád a sírófrász minden egyes nap a tökéletes végeredmény eléréséig, megmutatjuk, milyen ciklusokon mennek végig a sminktetoválást viselő vendégek, a vágyott végkifejletig.

Az alapok

A frissen tetovált felület színe minden esetben sötétebb, mint a leendő eredmény, a látható árnyalat nagyon sok esetben eltér a leendő színtől. A sötétebb réteg pár nap után finoman leválik. Szemöldök és szemhéj esetében ez 5-7 nap, szájnál kb. 3 nap. Ha nem látható a finom pörk leválása, az is teljesen normális, de az is természetes, ha tovább van fent, mint 5-7 nap, és esetleg vastagabb a var. A pörk vagy var leválását kaparással, vakarással, dörzsöléssel nem szabad elősegíteni! Szemöldök és száj esetében a tetovált felületet 24 óráig szárazon kell tartani. 24 óra elteltével a tőlünk kapott krémmel szükséges naponta 2, max. 3 alkalommal vékonyan kenegetni. Szaunát, uszodát, szoláriumot és gőzölést tartalmazó kozmetikai kezelést az első 1 hétben kerülni kell.

Sportolni nyugodtan lehet, a fokozott izzadással és a terület esetleges felázásával járó sportokat azonban érdemes kerülni. Szoláriumba a harmadik héttől lehet menni, de a tetovált területet le kell takarni, mert az UV fény módosíthatja a pigment színét. Ha nyáron készül a tetoválás, akkor magas faktorszámú stiftet érdemes használni a tetovált felületen napozás esetén. A tetoválás élettartamát csökkenti a napsugárzás, ezért nyaralás, napozás során érdemes fényvédővel kenni a tetovált területet. A sminktetoválások összességében nagyon könnyen gyógyuló eljárások, mert a bőr legfelső rétegét érintik. Ha nincs rossz gyógyulási hajlam vagy nem szed a vendég vérhígítót, a duzzanatokat leszámítva hamar regenerálódik a felület. A szín teljes beépülése 2 hét, az árnyalat kialakulása 3-4 hét is lehet. A kezdeti világos vagy fakó szín a bőr gyógyulása miatt még kissé sötétedhet.

Szájtetoválás esetén

Szájnál a duzzanat 12-36 óra múlva megszűnik, és a pörk 2-3 nap után válik le. Fogat mosni nyugodtan lehet, víz érheti a felületet, csak ne ázzon fel. Érdemes szívószállal inni az első 3-4 napban. Ha herpesz alakulna ki, akkor a szokásos módon lehet kezelni. Az esetek 85-90% -ban a herpesz helyén is megmarad a pigment. Ne ijedj meg, ha a “páncélszerű” seb végre leesik a szádról és halványabbnak látod a tetoválást, néhány nap múlva ugyan még picit száraz lesz és hámlani fog, viszont egyre erőteljesebb lesz, és hamarosan elnyeri végleges színét, állapotát is!

Szemöldök esetében duzzanatra nem kell számítani. Arra viszont igen, hogy az első napokban túl erősnek és vastagnak fogod érzékelni – ne ess pánikba, hiszen ez nem a végleges forma, szín! A seb leesése lehet a következő “sokk”, a színe már meg túl fakónak hathat, viszont 14-21. nap körül végre elkezdenek majd beépülni a pigmentek, ami után fokozatosan kialakul a gyönyörű végeredmény, amire mindig is vágytál. Légy türelmes!

Szemnél a duzzanat másnap reggel fokozottabb, mint közvetlenül a tetoválás után, de az elkészült vonal feletti pirosabb, duzzadt rész is teljesen normális. Van, akiknél a vékonyabb bőr és a gyengébb érfalak miatt kis bevérzések is tapasztalhatók, ezek teljesen elmúlnak egy pár nap után. A két szem eltérően lehet duzzadt, ezért az elkészült vonal aszimmetrikusnak tűnhet! A szem duzzanata kb. 3 nap után elmúlik, a pörk 10-12 nap után esik le. Szempillaspirált, szemsminket kerülni kell a pörk leválásáig, mert ezeket csak dörzsölő mozdulatokkal lehetne lemosni, ami viszont kerülendő! Hűtőtasakot nyugodtan lehet használni, de fagyasztani nem szabad a szemhéjat. A 4-14. nap körül még kicsit feszülni és húzódni fog a varr a szemhéjon, de az azt követő néhány napban már szinte tökéletes lesz, mintha csak ki lennél sminkelve. A korrekció alkalmával még javítunk itt-ott, ahol szükségét érzed, és utána végre teljes mértékben elhagyhatod a szemceruzát. Végre!

A korrekció fontossága

A sminktetoválások minden esetben 2 alkalommal készülnek el véglegesen. Nem várhatunk az első alkalom után 100% -os eredményt, fiatal bőröknél minden esetben vannak területek, melyeket korrekciózni kell, mert a pigment nem mindenhol egyenletes a bőrben. A szálas szemöldökre ez fokozottan igaz! Mivel szálakból épül fel, ezért, ha egy szál is halványabban marad meg, ott világosabbnak hathat a szemöldök, vagy eltérhet a másik oldalitól. Esetleg a világos rész miatt más formájúnak tűnik. Sok esetben, első alkalommal a vendég bizonytalan a forma apró részleteit illetően, és közösen döntünk amellett, hogy a korrekció alkalmával véglegesítjük a formát. Lehet sötétebb színt választani, esetleg más árnyalatot, illetve a formát is minden esetben a korrekciónál ismét átbeszéljük. Az arc két oldala soha nem szimmetrikus és a mimika is felelős minden arcon a kisebb eltérésekért. Ha a gyógyulás után aszimmetrikusnak tűnik a sminktetoválás, nem kell megijedni, mert a korrekciónál is van szimmetria- és formaellenőrzés!  Száj esetében teljes árnyalatváltoztatásra is van lehetőség a korrekciónál. Régi tetoválások javítása és elfedése esetén olykor több alkalom is szükséges lehet a végeredményhez. Aggodalomra tehát semmi ok, a korrekció nemcsak a sminktetoválás élettartamát növeli, hanem lehetőséget nyújt az elérhető legtökéletesebb eredményre, színre és formára!

Levált a pörk, nagyon tetszik! Szükség van a korrekcióra ebben az esetben is?

Igen! Bizonyos bőrökben és nem fiatal korban nagyon sok esetben tökéletesnek hat a sminktetoválás. Viszont a nagyító alatt még lehetnek olyan területek, melyeken nem egyenletes a pigment mennyiség és ez foltos kopáshoz vezethet, illetve csökkenhet a tetoválás élettartama, ha nem végezzük el a korrekciót. Lehet, hogy csak 20 perces a korrekció, de mindenképp szükséges. A korrekció utáni gyógyulás megegyezik az első alkalom utánival.

Hajat, arcot moshatok-e, az arcomat sminkelhetem-e a gyógyulás időtartama alatt?

Nyugodtan! Tusoláskor és hajmosáskor arra kell csak figyelni, hogy ne ázzon fel a felület és a törölközővel ne dörzsöljük meg! Alapozót nyugodtan lehet használni, csak a tetovált felületre ne kerüljön! Szemránckrém szemhéj tetoválás esetében egy pár napig nem ajánlott.

Kihullhat-e a sminktetoválástól a szempillám és szemöldököm?

A teljes szempillasort és szemöldököt alkotó szálak kb. 3 hónap alatt teljesen lecserélődnek. Minden nap veszítünk el több szálacskát is, csak ezt nem vesszük észre, mert szinte észrevétlenül kihullnak, ha finoman megdörzsöljük a szemünket vagy szemöldökünket. A sminktetoválás után kb. 5-7 napig egy száraz, egybefüggő vékony pörk képződik a bőrfelületen, amelyben a kihullandó szálak fennakadnak és a pörk leválásakor távoznak.  Ekkor szoktak végképp megijedni a vendégek. Viszont, ha megnézzük a bőr anatómiai felépítését, a hajhagyma az irha alsó harmadából indul, ahová a pigmentet juttatjuk, az a hámréteg, amibe a tű lehatol. A hajhagyma (szőrtüsző) ép és érintetlen. A szervezet és a bőr minden olyan alkotóeleme, amely a védekezést szolgálja (a szőr is), nagyon ellenálló. A hajhagyma alsó részén vannak a szőrnövesztő matrix sejtek, amelyek különösen ellenállók és életképesek. Tehát, ha a pörkben szőröket látunk, akkor biztosak lehetünk benne, hogy azok helyett hamarosan új szálacskák bújnak a felszínre. A szőrök tehát élnek és virulnak.

Megosztás

2 hozzászólás: “Ne ess pánikba! A sminktetoválás utáni fázisok és az utóápolás”

 1. Kitti
  June 16, 2024 at 20:27

  Szemöldök tetoválás után (04.12.) egy kicsit vastagabb var képződött. A leváló pörkben viszont elég sok szőrszál van. Nem látom a szőrszál végén a hagymát. Nagyon ijesztő és aggasztó. Minden utasítást betartottam. Aggódom hogy nem fog új szőrszál nőni a kihullottak helyére mert egyébként szép, dús, formás szemöldököm volt. Eddig sajnos…. Mire számíthatok, fognak új szálak nőni?
  Köszönöm a segítséget

  1. June 16, 2024 at 12:19

   Elviekben és normális esetben a tetoválás nem érinti azt a bőrréteget, ahol a szőrtüsző helyezkedik el, így maga a sminktetoválás (ha jól van elkészítve) nem okoz szőrvesztést. Bizonyos esetekben viszont egy komolyabb traumatizáció, helytelen technikai kivitelezés esetén előfordulhat, hogy megsérül a szőrtüsző, ám annak akár elhalását is okozhatja. De azt is tudni kell, hogy alapesetben van egy normál hullása a szemöldöknek, hiszen ez is cserélődik, mint a hajunk vagy a szempillánk. Gyógyulás során a varrba beletapadva, ezek a normál esetben kihullásra váró szőrszálak a sebbel együtt esnek le, ami egy teljesen természetes jelenség. Hiszen hiába szeretne kihullani a seb meggátolja ebben. Valószínű a te esetedben is ez történik, de nehéz így látatlanban bármit is mondani. Ha további kétségeid vannak azt javaslom, hogy keresd meg a kolléganőt, aki készítette a sminktetoválásodat és egyeztess vele az aggodalmadról!

Hozzászolás

E-mail címed nem jelenítjük meg. A *-al jelölt mezők kitöltése kötelező.